A szerelem különböző ábrázolásai Jókai Mór egyes regényeiben

A tavasz és a nyár a közfelfogásban és a szimbolikában a szerelem és az esküvők időszaka. Az irodalmi művek - különösen a nagyromantika korszakában - gyakran nyúlnak ehhez a témához, bemutatva a szerelem különböző aspektusait. Nincs ezzel másképp Jókai Mór (1825-1904), akinek talán nincs is olyan műve, amiben ne volna egy vagy akár több szerelmi szál. Jókai Mór túlzás nélkül mondható, hogy a mai napig a legnépszerűbb magyar regényíró. Halálának 120. évfordulójára emlékezünk idén. Ebből az alkalomból tekintjük át a szerelmi szálakat két népszerű regényében, az Egy magyar nábobban és annak folytatásában, a Kárpáthy Zoltánban.

Bővebben ...

Újra kórustalálkozó a Hatvany Lajos Múzeum udvarán

szirkék1

Táborozók a múzeumban

A múlt héten a Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola alsós táborozói voltak a vendégeink. A vonal absztrakt szövevénye c. grafikai kiállításunkhoz kapcsolódva, a papírmetszet technikáját próbáltuk ki közösen. Köszönjük a látogatást!

Bővebben ...

Egy kis irodalmi gasztrotörténet 4. – A barokk konyha példái magyar földön

Ha a magyarországi barokkra gondolunk, elsősorban a főúri kastélyok, gyönyörű templomok jutnak az eszünkbe róla. A korszak szellemi életének központjai valóban ezek voltak, azonban nem szabad elfeledni, hogy ez a kulturális felvirágzás csak a törökök kiűzése után tudott igazából elkezdődni. A meg nem szállt területek valamennyire meg tudták őrizni függetlenségüket, (lásd Erdély példáját) ahol viszonylag sok minden megőrződött a reneszánsz vívmányaiból, azonban az újdonságok a történelmi viszonyok miatt nehezen jutottak el.

A barokk étkezési szokásaira hazánkban főleg számadáskönyvekből és fennmaradt beszámolókból tudunk következtetni. A legismertebb szakácskönyv ebből a korszakból Bornemissza Anna szakácskönyve, ami jelentős mű, amelyet németből fordítottak magyar nyelvre. Épp ezért kell nagyra értékelnünk az írásunk tárgyát is képező csíksomlyói ferences szakácskönyvet, ami eleve magyar nyelven íródott, és az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyvet, ami Misztótfalusi Kis Miklós nevéhez fűződik.

Bővebben ...

Vízágyú, véres tömegoszlatás, kényszervallatás, kényszermunkatábor, kitelepítések

pokol

1950. június 19-én az újhatvani templom előtt tüntetés zajlott le, a ferencesek kitelepítése miatt. A délelőtt folyamán valóságos embergyűrű, köztük jelentős számban vasutas vette körül az épületet, hogy a városszerte kedvelt ferencesek elhurcolása ellen tiltakozzanak.

Bővebben ...

VILLANÁSOK - ZENÉS CSEVEGÉS

Vill

Polifónia Vegyeskar a Hatvany Lajos Múzeumban

Polifonia

Trianon 1920. június 4.

Hatvani emlékmű trianoni

1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy Trianon palotában azt a békediktátumot, mely területe kétharmadával megcsonkította a történelmi Magyarországot.

Bővebben ...

Régészet Napja Hatvanban

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt június 2-án , vasárnap 10.00 órától a hatvani Népkertben, a Norde Gard - Az Északi Gárda hagyományőrző csapat egész napos viking bemutatójára!

régészet napja