Rang és hatalom - előadás gróf Grassalkovich Antalról

 

20211205grassalkovich antal

Nagyszámú érdeklődő előtt tartott Kökény Ferenc történész-muzeológus előadást Rang és hatalom címmel, gróf Grassalkovich Antalról, az Ady Endre Városi Könyvtár előadótermében.

Read more ...

Gratulálunk!

Andi Pro Cultura

Munkatársunk, Gál Andrea régész-muzeológus kapta a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Pro Cultura díját, kiváló szakmai munkáért, kiadott intézményünkben, a Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjteményben végzett az elmúlt évek során. További munkájához sok sikert kívánunk!

A Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény munkatársai
Fotók:Albert Péter

Saulusból Paulus – Pál fordulása (megtérése)

Saulusból Paulus – Pál fordulása (megtérése)

Fergeteg / Boldogasszony havának 25. napján, amikor már elhagyva a Bakot, a Vízöntő jegyében járunk, a keresztényüldöző Saul damaszkuszi útjára és Pállá való megtérésére emlékezünk.

Read more ...

Boldogasszony nap – eljegyzés, az Égi menyegző földi ünnepe (parasztlakodalom)

Boldogasszony nap – eljegyzés, az Égi menyegző földi ünnepe (parasztlakodalom)

Fergeteg / Boldogasszony (január) 23.-án Mária eljegyzésére (hatvani fehér hímzés vonatkozásokkal), az asszonyi sors megdicsőülésére („elkelt a leány”), a parasztlakodalom égi mására, valamint Emese Ősanyánk neve napjára emlékezünk.

Read more ...

Rang és hatalom - Gróf Grassalkovich Antal életútja

Grassalkovich

A Magyar Kultúra Napjára - Kölcsey Ferenc Himnuszáról

Kölcsey Ferenc Hymnus című versét napjainkban a magyar nép nemzeti imájának tekintjük, azonban nem volt mindig egyértelmű, hogy egyfelől nemzeti jelkép, másfelől hivatalosan is nemzeti himnusz.

Read more ...

Kettős ünnep – Szent Piroska és Turul-házi Szent Margit napja

Fergeteg / Boldogasszony (január) havának 18. napján két hitében megingathatatlan, szent életű Szűzre emlékezünk a „szentek-hetén” (a szerző elnevezése): 17-e Antal, 18-a Piroska és Margit, 20-a Sebestyén, 21-e Ágnes, 22-e a borvédőszent Vince ünnepét üljük.

Read more ...

80 éve történt a doni katasztrófa

donkanyar1

A II. világháború keleti frontján a magyar katonai részvételek közül a 2. magyar hadsereg katasztrófájára emlékezünk. A doni hősökről. akik a legdrágábbat adták - az életüket egy olyan háborúért, amit mi magyarok nem akartunk.

Read more ...

A Víz-elem hármas ünnepe – Vízkereszt (epifánia)

nyitókép

A karácsonyi ünnepkör („tizenketted”) utolsó, záró napja Fergeteg / Boldogasszony (január) havának 6. napja. Ehhez az ünnephez három jelentős, a vízhez kötődő jézusi történet (fordulópont) is kapcsolódik.

Read more ...