Múzeumpedagógiai foglalkozások

 

Aktuális múzeumpedagógiai kínálat:

 


RIPPL-RÓNAI HATVANBAN (2023.09.27.-2023.12.23.)
A Hatvany Lajos Múzeum új időszaki kiállítása a XX. századi magyar művészettörténet egyik legkiemelkedőbb alkotójának életművét mutatja be. A tárlaton a művész 80 alkotása, emellett iparművészeti munkái, valamint személyes tárgyai is megtekinthetőek.
Rippl-Rónai József (1861-1927) pályája elején Franciaországban Munkácsy Mihály műhelyében dolgozott, majd mestere realista szemléletétől elfordulva, a korabeli francia tendenciákból inspirálódva saját útját kezdte járni. Barátságba került a Nabis festőcsoport tagjaival, megismerkedett a posztimpresszionizmus nagyjaival (Paul Gauguin, Toulouse Lautrec, Paul Cezanne). 1902-ben tér vissza szülővárosába, Kaposvárra, s pár évvel később
enteriőr képeivel sikerül megnyernie magának a magyar polgári közönséget. Ezt követően vásárolja meg a Róma-villát, amely egészen 1927-es haláláig a képzőművészeti élet egyik legjelentősebb központjaként működik. Itt készülnek híres ’kukoricás’ képei, valamint utolsó, pasztell-korszakának portréi is.

TÁRLATVEZETÉS
A kiállítás lehetőséget kínál arra, hogy a festő életművének minden korszakával megismerkedhessünk, így átfogó képet kaphatunk arról, hogy a Franciaországban Munkácsy mellett inasoskodó fiatalember később hogyan vált a századforduló utáni modern magyar
művészet úttörő alakjává. A tárlatvezetés során kronológiai sorrendet követve kísérjük végig a festő kalandjait, művészi útkeresését, életének főbb helyszíneit és alakjait. Találkozhatunk a francia Fekete-korszak műveivel, iparművészeti munkáival, portré-sorozataival, idealizált nőalakjaival, s nem utolsó sorban Kukoricás-korszakának darabjaival.

A foglalkozás hossza: 35 perc
Ajánlott korosztály: 5-12.osztály
A maximális csoportlétszám 30 fő. A nagyobb létszámú osztályokat csoportbontással fogadjuk.

„KUKORICÁZÁS”- FESTÉSZETI FOGLALKOZÁS
A korosztálynak megfelelő tárlatvezetés során megismerkedünk a művész életének főbb állomásaival és festészetének kedvelt alakjaival, témáival, különös figyelmet szentelve a Kukoricás-korszak képeire. Ezt követően a gyerekek maguk is kipróbálhatják a
„kukoricázást”. Az előrajzolt formákat az alsó tagozatosok ujjfestéssel, a felső tagozatosok pedig szivacs, illetve parafadugó segítségével töltik fel színekkel. Ily módon maguk is megtapasztalhatják a pointillista technikán alapuló képalkotási eljárás sajátosságait.

A foglalkozás hossza: 80 perc
Ajánlott korosztály: 1-8.osztály
A maximális csoportlétszám 30 fő. A nagyobb létszámú osztályokat csoportbontással fogadjuk.
Ajánlott tantárgy: Vizuális kultúra, Technika, életvitel és gyakorlat

RIPPL-RÓNAI ÍRÓPORTRÉI– MÚZEUMI ÓRA
1923. október 5-ei levelében Rippl-Rónai így írt Ernst Lajosnak: „Le akarom festeni mindazokat, akik ezt a viszontagságos kis maradék országunkat naggyá, kultúrájában elismertté teszik.” Ebben az évben mutatta be először íróportré sorozatát. A Nyugat írónemzedékének legfőbb törekvése a feudális Magyarország művészeti modernizációja volt. Rippl-Rónai párizsi ihletettségű festészete azt az újítást hozta el a magyar képzőművészeti életben, amelyet ők az irodalomban próbáltak megteremteni. A Nyugat köre kezdetektől támogatta a művészt, és fordítva. Ezt a kapcsolódást, a festő és az irodalmárok egymás iránt érzett barátságát és tiszteletét járjuk körül a kiállításban látható íróportrék segítségével.

A foglalkozás hossza: 35 perc
Ajánlott korosztály: 8-12.osztály
A maximális csoportlétszám 30 fő. A nagyobb létszámú osztályokat csoportbontással fogadjuk.
Ajánlott tantárgy: Magyar nyelv és irodalom, Vizuális kultúra

MŰVÉSZLÉT A DUALIZMUS KORÁBAN – MÚZEUMI ÓRA
Az Osztrák-Magyar Monarchia létrejöttével az urbanizáció felerősödött, megindult a fejlődés a vidéki városokban, Budapest pedig világvárossá vált. Megjelentek a kapitalista gazdaságot, a polgári életet szolgáló épülettípusok: bankok, pályaudvarok, múzeumok, fürdők, színházak,
szállodák, kávéházak, városi paloták és bérházak épültek. A századforduló művészetének karakterét a gazdagodó, erősödő polgárság ízlése, reprezentációs igénye határozta meg. RipplRónai a Franciaországból való hazatérés lehetőségét keresve képviselők és grófok lakásain szervezett magának kiállításokat, így keresve vásárlóképes közönséget magának. A múzeumi óra során Rippl-Rónai életművén keresztül megismerkedünk a dualizmus korának társadalmi változásaival.

A foglalkozás hossza: 35 perc
Ajánlott korosztály: 7-12.osztály
A maximális csoportlétszám 30 fő. A nagyobb létszámú osztályokat csoportbontással fogadjuk.
Ajánlott tantárgy: Történelem, Állampolgári ismeretek


ELLENSÉGEKBŐL KÉNYSZER SZÜLTE SZÖVETSÉGESEK – Rómaiak és szarmaták Hatvan környékén a III.-IV. században (állandó kiállítás)
A Hatvany Lajos Múzeum új állandó kiállítása a Kárpát-medence egyik legérdekesebb időszakába kalauzolja a látogatót. A Krisztus születése utáni évszázadokban egyszerre több nép telepszik meg itt: rómaiak, szarmaták, kvádok, markomannok, vandálok stb. Számos háború, hadjárat és belső csatározás tarkítja ezt az időszakot. Viszont a 3-4. századra a rómaiak hódító korszaka lezárult és inkább a határvédelemre koncentrálnak, a szarmatákat pedig egy belső „polgárháború” gyengítette meg. E zűrzavaros állapotokban vándorol be a környékre gót csoportok, melyek ellen a rómaiaknak és a szarmatáknak együttesen kellett védekezniük.
Az új állandó kiállításunk tehát a rómaiak és a szarmaták kapcsolatát járja körül részletesen két termen keresztül. Az első teremben a szarmaták eredettörténetét, anyagi kultúrájukat és a ránk maradt Hatvan környéki régészeti emlékeiket mutatjuk be. A második teremben pedig a rómaiak Barbaricumi jelenlétét vesszük górcső alá különös figyelmet szentelve a HatvanNagygomboson feltárt római épületre és az egész Alföldön áthúzódó Csörsz-árok rendszerére és felépítésére.

INTERAKTÍV TÁRLATVEZETÉS
A tárlatvezetés során először a bemutatott leletanyag segítségével megismerkedünk a szarmata nép eredetével, életmódjával, szokásaival. A kiállított viseletrekonstrukciók, illetve műtárgymásolatok lehetővé teszik, hogy a gyerekek azokat kézbe fogva, megtapintva,
interaktív módon fedezzék fel Hatvan régészeti örökségét. A tárlat második egysége a rómaiakra fókuszál. A teremben a környéken feltárt római leletek mellet, helyet kapott a nagygombosi római őrtorony korabeli anyagokból megépített, élethű modellje, amelyet ki is lehet próbálni. A két nép szövetségének szimbóluma, a Csörsz-árok pedig makett formájában jelenik meg a kiállítótérben.

A foglalkozás hossza: 35 perc
Ajánlott korosztály: 1-12.osztály
A maximális csoportlétszám 25 fő. A nagyobb létszámú osztályokat csoportbontással fogadjuk.
Ajánlott tantárgy: Magyar nyelv és irodalom, Erkölcstan, Környezetismeret, Vizuális kultúra, Technika, életvitel és gyakorlat

A foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges, legalább 3 nappal a tervezett látogatás előtt.
Jelentkezés módja és az igények egyeztetése:
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 0637/540-124

 

Korábbi foglalkozások:

9.jpg8.jpg7.jpg1.jpg4.jpg6.jpg3.jpg2.jpg5.jpg

 

5.jpg1.jpg4.jpg6.jpg3.jpg2.jpg

2_.jpg5_.jpg1_.jpg3_.jpg4_.jpg