Hatvan város építészete - a vadászkultúra és a művészet ötvözete

 

hatvan vadaszati muzeum

 

Hatvan városa a Zagyva folyó és a Bér-patak találkozásánál, Heves vármegye délnyugati részén fekszik. Cikkünben összefoglaljuk a település látnivalóit építészeti, történelmi illetve kulturális szemszögből. Tartson velünk és ismerje meg Hatvan városának nevezetességeit!

Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Magyar Vadászati Múzeum

Napjainkban a fenntarthatóság témája kiemelkedő erővel bír, és nincs ez másképp a vadászat területével sem. Bár a vadászat az emberi lét fontos részét képezte és a történelem során különböző célokat szolgált, manapság abszolút a környezetvédelem kérdéséhez tartozik. A Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Magyar Vadászati Múzeum, a 2014-ben végzett felújítás óta nemcsak a Kárpát-medence, ugyanakkor Közép-Európa egyedüli, a XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó etikus elveket és modern, környezettudatos ismereteket közvetítő múzeuma. A környezetbarát vadászat és vadászturizmus gyakorlása segít megőrizni a biológiai sokféleséget, valamint fenntartani a vidéki életmódot és a helyi gazdaságot is.

A Grassalkovich-kastélyban elhelyezkedő múzeum három szinten kínál interaktív, multimédiás, állandó, illetve időszakos kiállításokat látogatói számára, amelyek a természettudomány, a vadászat, a halászat, a horgászat és a kultúrtörténet témakörébe nyúlnak bele.

hatvan szechenyi vadaszati muzeum

Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Magyar Vadászati Múzeum, forrás: Tourinform Hatvan

Emellett a múzeumban tárlatvezetésre, múzeumpedagógiai foglalkozásokra, szabaduló szobában való részvételre és lézerlövészetre is van lehetőség, így mindenki megtalálhatja a számára legérdekesebb és legmegfelelőbb programot.

Hatvan városának egyik legkiemelkedőbb műemléke, amelyet Grassalkovich (I.) Antal emeltetett, olyan nívós rendezvények otthonául szolgál, mint például a polgári ceremóniák,  komoly és könnyűzenei koncertek, konferenciák, workshopok, kiállítás megnyitók, céges rendezvények, csapatépítők és egyéb állófogadások. Az épület különleges atmoszférája magával ragadja az ide látogatókat, varázslatos hangulatot árasztva.

hatvan vadaszati muzeum

Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Magyar Vadászati Múzeum, forrás: Tourinform Hatvan

Hatvany Lajos Múzeum

Hatvan városának meglátogatásakor nem sétálhatunk el a 2014-ben teljesen újjászületett Hatvany Lajos Múzeum mellett sem, amely többszöri költözést követően, 1996-ban foglalta el végleges helyét és napjainkban a város egyik legjelentősebb műemléke. 

Bár a lakosság több nemzedéken keresztül Serfőző háznak tekintette az épületet, valamint sokáig tartotta és tartja magát az a nézet, miszerint Grassalkovich Antal építette, valójában azonban, az épület már évtizedekkel Grassalkovich Antal előtt létezett és vendégfogadóként funkcionált. Az építés dátuma nagy valószínűséggel az 1700-as évek első negyedére tehető. A gróf jó érzékkel a vendéglő mellé építette a serfőzdét. A Zagyva közelebb volt a központhoz, mint jelenleg és ha már vendégfogadó működött, akkor a sörfőzde is jó helyre került, hiszen a folyó vize kellett a főzéshez, a fogadó pedig a fogyasztáshoz.

A múzeum nevét az 1970-es években kapta a híres mecénás özvegyének köszönhetően, aki számos alkotással gazdagította a gyűjteményt. Ebben az időszakban az intézet teret adott olyan művészek hazai avantgárd műveinek bemutatására, akik a rendszer kritikusainak, "megtűrt" alkotóknak számítottak. 

 

hatvan hatvany lajos muzeum

Hatvany Lajos Múzeum, forrás: Tourinform Hatvan

A múzeum négy kutatási területre összpontosít: képzőművészet, néprajz, helytörténet, és régészet. 

A Hatvany Lajos Múzeum képzőművészeti gyűjteménye őrzi Lesznai Anna képzőművészeti hagyatékát, amely egyedülálló hazánkban. Lesznai Anna kiemelkedő alakja a 20. századi magyar irodalomnak, és munkássága kiterjed a képző-, valamint az iparművészetre, továbbá a grafikára is. Művei magas színvonalúak, korai alkotásai pedig a magyar szecesszió jellegzetes példái közé tartoznak. Hagyatéka országos szinten kiemelkedő jelentőséggel bír, amelyet 1974-ben Gergely Tibor képzőművész adományozott a múzeumnak.

néprajzi gyűjtemény jellemzően Hatvan környéki tárgyi anyagokat mutatja be, ugyanakkor feliratos falvédők tekintetében például a Kárpát-medence egyik legteljesebb kollekciójával is rendelkezik; ugyanez igaz a gyékény- és az egyéb rostos anyagú népi fonott tárgyakra is. A régészeti gyűjtemény kiemelkedő értékei a hatvani kultúra tárgyi emlékeihez fűződnek, amelyek a kora bronzkorhoz köthető hatvani kultúra leletei.

történeti gyűjtemény a város történetét bemutató tárgyak és dokumentumok gazdag választékát kínálja, többek között ide tartoznak az I-II. világháborús katonai felszerelések, naplók, családi levéltárak iratai, ritka oklevelek, 1945 előtti hatvani képeslapok gyűjteménye, cserkészanyag, a ferences rend felszámolásával kapcsolatos iratok, internálások emlékei, a Hatvany családra vonatkozó dokumentumok és levelezések, valamint XVII. századi rézkarcok, városlátképek, a Hatvany-kastély szobortöredékei és a felújítás során előkerült freskótöredékek.

régészeti gyűjtemény az újkőkortól a török korig terjedő időszak emlékeit eleveníti fel, olyan tárgyak formájában, mint a népvándorlás kori használati tárgyak, a középkori érmék vagy a török időkből származó bocskortalpak.

2020-ban a múzeum a Munkácsy-kiállításnak adott otthont, ahová az ország minden tájáról érkeztek látogatók. Munkácsy több világhírű alkotása, többek között az Ásító inas és a Hímző leány is megtekinthető volt. 2023 őszén szintén nagy sikert aratott a Rippl-Rónai Hatvanban című időszaki kiállítás.

Ady Endre Könyvtár

Az otthonos hangulatú könyvtár az 1955-ös évben vette fel Ady Endre nevét, ami Hatvany Lajos és a költő, Ady Endre jó emberi kapcsolatával magyarázható. Hatvany Lajos meginvitálására, Hatvan városa több alkalommal is vendégül látta a tekintélyes költőt.

hatvan ady endre konyvtar

Hatvan, Ady Endre Könyvtár, forrás: Tourinform Hatvan

A könyvtár teljes felújításon esett át, 2021 óta pedig már megújult formában áll Hatvan lakosainak rendelkezésére. A koncepció kialakítása során a tervezők nagymértékű hangsúlyt fektettek az épület nyitottságára, így az intézmény minden életkorú és kultúrában érdeklődő számára pazar élményt nyújt. A könyvtár csaknem 2200 négyzetméteres területén megannyi, a helyi csoportok, valamint a civil szervezetek birtokába vehető közösségi tér kialakítására került sor, ahol az intézmény programjainak megvalósítására is van lehetőség.

A földszinten a gyermekkönyvtár, a raktár és a rendezvényterem kaptak helyet, az emeleten a felnőtt részleg, a szép- és szakirodalmi kölcsönzővel, az olvasóteremmel, illetve a helytörténeti gyűjteménnyel.

A tetőtérben elhelyezett klubtermeket három neves, Hatvan városához és a könyvtárhoz köthető személyről nevezték el, ezáltal is emléket állítva részükre: Gódor Kálmán festőművészről, Perei Zoltán grafikusművészről és Ratkó József költőről. Az első emeleti galérián Hatvan és a környék képzőművészeinek alkotásaiból készült kiállítás is látható.

Hatvan város építészeti öröksége egyedülállóan tartalmas és sokszínű, tükrözi a város gazdag történelmi és kulturális hátterét. Az évszázadok során kialakult építészeti stílusok, a történelmi emlékek és a modern épületek harmonikus együttélése lenyűgöző élményt nyújt mindazoknak, akik ellátogatnak hazánk ezen pontjára, Hatvan városába.

Szerző: Daibau Magazin