16. századi metszet és Deák Ferenc levele képviselik Hatvant a Magyar Géniusz vándorkiállításon

1684487383plakatA Hatvany Lajos Múzeum műtárgyai is szerepelnek az egri Dobó István Vármúzeumban megnyílt Magyar Géniusz vándorkiállításban. A vándorkiállítás célja hogy a vidéki múzeumok együttes erővel, egy helyen mutassák be magyarságunk örökségét.

A 2022-ben induló programhoz közel 70 vidéki múzeum ajánlotta fel legértékesebb kincseit. Intézményünk két értékes műtárgyat szerepeltet a kiállításban, Joris (Georg) Hoefnagel, flamand festőművész 16. század végén készült színes metszete a hatvani várról. A másik műtárgy, Deák Ferenc köszönőlevele, amelyet a Vörösmarty árvák ügyében szervezett gyűjtés kapcsán írt 1856-ban.

Hoefnagel Hatvan

Joris (Georg) Hoefnagel (1542-1601, flamand festőművész bécsi tartózkodása idején II. Rudolf német-római császár támogatását és bizalmát élvezve 19 magyar városról, illetve várról készített metszeteket, köztük a török uralom alatt lévő Hatvanról, amely akkor Eger ellenváraként, illetve Budát védő erődítésként fontos szerepet töltött be. A Hatvanról készített munkájának lenyomata a városi múzeum egyik legbecsesebb példánya. Az 1595-ben készített mű és a többi magyar várábrázolás része volt egy hatkötetes városképkönyv, a Civitates Orbis Terrarumnak, amelyben a korabeli ismert világ városait mutatták be madártávlatból. A mű megjelenésének idején Magyarország az európai közvélemény figyelmének középpontjában volt, mivel magyar területeken zajlott a 15 éves háború a hódító törökök ellen. A 2017-ben restaurált műtárgy még az idén visszakerül a Hatvany Lajos Múzeumba.  

kézirat002

A 19. századból bőségesen maradtak fenn a korabeli politikát alakító, befolyásoló ismert közéleti személyek által írt levelezések, kéziratok, beszédek kivonatai, emlékiratok és egyéb feljegyzések. Noha a levél írójának, Deák Ferencnek közvetlen köze nem volt Hatvanhoz, de ez nem von le semmit annak értékéből. Kossuth Lajos által, a „haza bölcsének” nevezett politikus gyámja volt, az 1855-ben elhunyt Vörösmarty Mihály gyermekeinek. Részükre indult el egy adománygyűjtés, amelynek szervezésében Deák Ferenc oroszlánrészt vállalt. Mindez történt az önkényuralom hatóságainak ellenszelében. A korabeli lapok nem hozhatták a felhívást az adománygyűjtésre, így a tájékoztatás hagyományos módon, kézzel írt leveleken keresztül valósult meg. A Hatvany Lajos Múzeum történeti gyűjteményébe bekerült levél korábban szerepelt már kiállításban és jelenleg sok más, a vidéki múzeumokból származó értékekkel együtt járja az országot.

A kiállítást augusztus 31-ig lehet megtekinteni Egerben, a Dobó István Vármúzeumban.

Kökény Ferenc

történész