MUNKÁCSY

Munkácsy Hatvanban 2020.07.10-2020.10.11.

Munkácsy Mihály 63 képéből nyílt kiállítás a Hatvany Lajos Múzeumban. A Pákh Imre gyűjteményéből összeállított Munkácsy-festmények október 11-ig maradnak Hatvanban. Horváth Richárd polgármester és a gyűjtemény tulajdonosa személyesen köszöntötte a 5000. vendéget és a 200. településről érkezett látogatót.

 

 

Ásító inas, Önarckép és Krisztus a sziklasírban. A világhírű művész több remekműve is megtekinthető abban a gyűjteményben, ami júliusban érkezett Hatvanba. Pákh Imre magyar-amerikai üzletember, műgyűjtői szenvedélyét 1994 óta űzi. Azt mondja ezen az úton a lokálpatriotizmus indította el, hiszen Munkács településen született, ott ismerkedett meg Munkácsy műveivel majd később Amerikában aukciókon vásárolta meg a képeit. Közel 70 festményt gyűjtött össze, ez a kiállítás pedig már a 45. a sorban. Szerinte a művész festményei kortól, nemtől függetlenül mindenkit megszólítanak.

Kántor Zsuzsa Birmingham mellől érkezett haza nyaralni, és ha már itthon volt úgy gondolta meglátogatja a kiállítást, ő érkezett a 200. településről.

Emléklappal köszöntötték a tárlat 5000. látogatóját is, aki éppen Gyöngyösről érkezett.

A felfokozott érdeklődés nem véletlen, hiszen nemcsak a megyében, de az egész régióban sem mutatták még be a Pákh-gyűjteményt.

A múzeum termeit átalakították és átfestették a gyűjtemény fogadásához, valamint egy tárlatot bemutató katalógust is összeállítottak. A Munkácsy-kiállítás október 11-ig lesz látogatható a Hatvany Lajos Múzeumban.