MUNKÁCSY

Megnyitott a Munkácsy-kiállítás Hatvanban

URcktkpTURBXy8zZjU0MjJmNzc1M2U3NDI0OGEzNjJlZDRmM2FkY2UzMi5qcGeSlQMAMM0HTM0EGpUCzQOlAMLD

Balról - Fásy Ádám, Horváth Richárd és Bajkai István a Munkácsy-kiállítás megnyitóján Hatvanban

Ünnepélyes keretek között megnyílt a Munkácsy-kiállítás pénteken, a Hatvany Lajos Múzeumban.

A koronavírus-helyzet a márciusi megnyitót meghiúsította ugyan, de a szervezők és a város vezetése azon dolgozott, hogy amint lehetőség adódik, megnyithasson a tárlat. A Pákh Imre gyűjteményéből összeállított Munkácsy-festmények október 11-ig maradnak Hatvanban.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Bajkai István országgyűlési képviselő, a Munkácsy Alapítvány Kuratóriumának elnöke is. Beszédében kiemelte, hogy Munkácsy Mihály, aki békéscsabai asztalosinasként kezdte pályafutását élete és munkássága olyan fantasztikus világnagyságot képviselt, melyből a magyarok máig élő üzenetet vehetnek ki önmaguk számára.

4QdktkpTURBXy9kOTI2NTVkOGIyYTEyZTRlNWUzMzEwYWFmYTBmYWIxMi5qcGeRlQLNA6UAwsM

A 63 műtárgyból álló gyűjteményt tematikusan, illetve kronológiai sorrendben rendezték össze a termekben, így a festő különböző korszakai és művészetét érintő hatások is jól nyomon követhetőek. A Hatvany Lajos Múzeumban láthatóak többi között az Ásító inas, az Önarckép és a Krisztus a sziklasírban alkotások is.

A város polgármestere, Horváth Richárd elmondta, hogy Hatvan egy szép, fejlődő település, melyben aktív közösségi élet zajlik nagyszabású rendezvényekkel. Ezek a programok már nemcsak a helyieket szólítják meg, hiszen számos más városból érkeznek látogatók, s ez a kiállítás is egy ilyen fantasztikus lehetőség.