Múzeumpedagógiai foglalkozások

 

Aktuális múzeumpedagógiai kínálat:

 

 

 

CSÁSZÁRI PORCELÁNOK, KIRÁLYI KERÁMIÁK (2022.06.10.-2022.10.30.)

A Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény és az Óbudai Múzeum közös tárlata négy kiállítóteremben látható. A kiállítás művészet- és iparművészettörténeti áttekintést kíván adni az elmúlt századok kárpát-medencei porcelán és kerámiatörténetéről. Az uralkodói, főúri és polgári környezetben használatos készletek mellett a porcelán és kerámia ipari felhasználásába is betekintést nyerhet a látogató.

Mozaikkészítés – Barangolás a Zsolnay-épületkerámiák világában
A tárlatvezetés során a kiállításon bemutatott négy nagy magyarországi porcelánmanufaktúra közül a Zsolnay gyárra, és annak épületkerámiáira fókuszálunk. Megismerkedünk a magyar szecessziós építészet szín- és formavilágával a legismertebb példákon keresztül (Földtani Intézet, Postatakarékpénztár, Iparművészeti Múzeum stb.). Ezt követően a gyerekek, inspirálódva az épületek színes tetőzetéből, elkészítik saját terülőmintájuk tervét. A tervek alapján papírmozaik-technika segítségével hozzuk létre a színes elemeket. Ezeket, az épületek negatív sziluettjei mögé illesztve imitáljuk a tetőzetet.  

A foglalkozás hossza: 45 perc
Ajánlott korosztály: 1-6.osztály
A maximális csoportlétszám 30 fő. A nagyobb létszámú osztályokat csoportbontással fogadjuk.
Ajánlott tantárgy: Vizuális kultúra, Technika és tervezés

 

Tárgyaink egykor és ma
Agyagból, a fazekasság több ezer éves története során, számtalan formájú és funkciójú tárgy készült. Az elmúlt évszázad során azonban, az újabb anyagok és technológiák megjelenésével, a kerámiák egyre inkább háttérbe szorultak. Mai tárgyainknak vajon melyik kiállított darab lehet a régi párja? Miért változott meg a formájuk, anyaguk és előállításuk? Mindez milyen hatással van a tárgyakhoz fűződő viszonyunkra? A tárlatvezetés során ezekre a kérdésekre keressük a választ játékos formában.

A foglalkozás hossza: 35 perc
Ajánlott korosztály: 1-4. osztály és 5-8.osztály
A maximális csoportlétszám 30 fő. A nagyobb létszámú osztályokat csoportbontással fogadjuk.
Ajánlott tantárgy: Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek, Vizuális kultúra, Technika, életvitel és gyakorlat

 

muveszek adomanyozok

 

MŰVÉSZEK ÉS ADOMÁNYOZÓK (2021.06.15.-)

A Művészek és adományozók c. időszaki tárlat a hatvani kulturális intézmény két kiemelt adományozó-művészéről, Gódor Kálmánról (1911-1991) és Gergely Tiborról (1900-1978) emlékezik meg. A három teremből álló kiállítás kétharmad részben a Gódor Kálmán-tárlatot foglalja magába. A Hatvany Lajos múzeum így állít emléket halálának 30. évfordulóján a hatvani lokálpatrióta művésznek.

’56 Hatvanban – interaktív műelemzés
Gódor Kálmán számára minden bizonnyal különleges esemény volt az 1956-os forradalom és szabadságharc. Legalábbis erre utal az a tény, hogy többször is feldolgozta ezt a témát. 1956 gyertyákkal c. művének három változatát is ismerjük, ám egyik sem mutat rokonságot a kanonikus forradalom-képekkel. Nem a dicsőség pillanatát kívánja kimerevíteni, hanem az áldozatadásnak állít emléket. De van e releváns üzenete a kortárs jelenünk számára?
A korcsoportnak megfelelő tárlatvezetés után a tanulók maguk tárják fel a mű mondanivalóját. A cél, hogy a tényadatok ismertetése, majd néhány indító gondolat után a gyerekek önálló észrevételeik mentén, irányító kérdések segítségével eljussanak egy vagy akár több lehetséges értelmezési keret meghatározásához.

A foglalkozás hossza: 35 perc
Ajánlott korosztály: 7-12. osztály
A maximális csoportlétszám 30 fő. A nagyobb létszámú osztályokat csoportbontással fogadjuk.
Ajánlott tantárgy: Magyar nyelv és irodalom, Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek, Vizuális kultúra, Technika, életvitel és gyakorlat


Gódor vagy nem-Gódor? - memória játék
A korosztálynak megfelelő tárlatvezetés után a tanulók egy kvízjátékban vesznek részt, 4-5 fős csoportokra bontva, ahol képpárokból álló vetítést látnak majd. Minden dián egy, a kiállításon látható mű, valamint egy, az egyetemes művészettörténetből kiragadott „hasonmás” alkotás jelenik meg. A cél, a kiállítás képeinek felismerése. A bónusz feladat egy fekete-fehér Gódor reprodukció kiszínezése. A legügyesebb csoport jutalomban részesül.

A foglalkozás hossza: 45 perc
Ajánlott korosztály: 5-8.osztály
A maximális csoportlétszám 30 fő. A nagyobb létszámú osztályokat csoportbontással fogadjuk.
Ajánlott tantárgy: Vizuális kultúra, Technika, életvitel és gyakorlat

 

A foglalkozásra előzetes bejelentkezés szükséges, legalább 3 nappal a tervezett látogatás előtt.
Jelentkezés módja és az igények egyeztetése:
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefon: 0637/540-124

 

Korábbi foglalkozások:

 

2_.jpg5_.jpg1_.jpg3_.jpg4_.jpg