munkacsy megnyito 04MA DÉLELŐTT HIVATALOSAN IS MEGNYITOTTÁK A MUNKÁCSY-KIÁLLÍTÁST A HATVANY LAJOS MÚZEUMBAN. A NAGYKÖZÖNSÉG ELŐTT 14 ÓRÁTÓL NYÍLT MEG A KIÁLLÍTÁS. A PÁKH IMRE GYŰJTEMÉNYÉBŐL NYÍLÓ NAGYSZABÁSÚ PROGRAM OKTÓBER 11-IG LÁTOGATHATÓ A MÚZEUMBAN.

Ma délelőtt tartották meg a Munkácsy-kiállítás ünnepélyes megnyitóját a Hatvany Lajos Múzeumban. Az eseményen Horváth Richárd polgármester kiemelte: a hatvaniak nagyon várták már ezt a rendezvényt, s bár a pandémia a márciusi megnyitót meghiúsította, a szervezők és a város vezetése nem adták fel az álmaikat, így ma sikeresen megnyílhat a tárlat a városban. – Hatvan egy szép, fejlődő település, melyben aktív közösségi élet zajlik nagyszabású rendezvényekkel. Ezek a programok már nemcsak a hatvaniakat szólítják meg, hiszen számos más városból érkeznek ide látogatók. A Munkácsy-kiállítás is egy ilyen fantasztikus lehetőség, melyet sok munkával erővel és hittel sikerült megrendezni a városban. Nem adtuk fel az álmainkat akkor sem, amikor a koronavírus-járvány márciusban meghiúsította a programot, így most még nagyobb öröm számunkra ez a tárlat – részletezte a városvezető.

A megnyitón Bajkai István országgyűlési képviselő, a Munkácsy Alapítvány Kuratóriumának elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta: Munkácsy élete és munkássága olyan fantasztikus világnagyságot képviselt, melyből a magyarok máig élő üzenetet vehetnek ki önmaguk számára. – A festő nagyon mélyről indult és saját erejéből érte el azt, hogy a világ legnagyobbjai között tartják számon napjainkban is. Ezzel az életművel megmutatta a magyarság nagyságát, tehetségét, erejét és hitét. Az alkotásaiból árad a sokszínűség és az a csoda, melyet az élet jelentett Munkácsy számára – közölte Bajkai István.

Székely Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében úgy fogalmazott: manapság Munkácsy egy olyan hívó szó, amely megtestesíti a nemzeti kultúra beteljesítését, a tárlat pedig méltó emléket állít egy rendkívül változatos és gazdag életútnak. Boros Judit, a Munkácsy-kiállítás kurátora köszöntőjében nyomatékosította, hogy a 19. század festőzsenijének legfőbb kvalitása a szépség volt, melytől az alkotásai halhatatlannak számítanak. -Semmivel sem pótolható az, ha egy Munkácsy-mű előtt személyesen is ott állhatunk és engedjük azt, hogy hasson ránk egy-egy festmény a maga méretével és részletgazdagságával együtt – fogalmazott a kurátor.

Márkus Mariann, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója köszöntőjében felidézte, hogy az intézmény az elmúlt hónapok alatt számos átalakításon ment keresztül, a tárlat sikeres megnyitása érdekében szinte mindent alárendeltek a múzeumban, de tették mindezt hittel és összefogással.

munkacsy_megnyito_11.jpgmunkacsy_megnyito_07.jpgmunkacsy_megnyito_19.jpgmunkacsy_megnyito_22.jpgmunkacsy_megnyito_03.jpgmunkacsy_megnyito_16.jpgmunkacsy_megnyito_15.jpgmunkacsy_megnyito_20.jpgmunkacsy_megnyito_21.jpgmunkacsy_megnyito_08.jpgmunkacsy_megnyito_04.jpgmunkacsy_megnyito_12.jpgmunkacsy_megnyito_05.jpgmunkacsy_megnyito_18.jpgmunkacsy_megnyito_13.jpgmunkacsy_megnyito_10.jpgmunkacsy_megnyito_14.jpgmunkacsy_megnyito_06.jpgmunkacsy_megnyito_09.jpgmunkacsy_megnyito_01.jpgmunkacsy_megnyito_23.jpgmunkacsy_megnyito_02.jpgmunkacsy_megnyito_24.jpgmunkacsy_megnyito_17.jpg

A hivatalos megnyitó után pedig a nagyközönség számára is megnyílt a tárlat, 14 órára megérkeztek az első látogatók. A kiállítás kezdetére sokan jelentkeztek be előre, a többségük tárlatvezetővel járta végig a termeket. A szakmai bemutatót Millisits Máté művészettörténész tartotta, aki minden egyes műről részletes tájékoztatást adott az érdeklőknek.

Bihari Krisztina Boldogról érkezett családjával a kiállításra, ő kifejezetten kedveli Munkácsy Mihály műveit. – Fantasztikus élmény élőben látni ezeket az alkotásokat, az Ásító inas az egyik kedvencem. Még sosem jártunk ilyen nagyszabású kiállításon, örülök, hogy Hatvanban elérhető lett ez a program – mondta Bihari Krisztina.

Nagy Károly Budapestről érkezett, őt nem nagyon kellett meggyőzni a festő kiválóságáról. – Munkácsyra nem lehet mással reagálni, csakis egy hatalmas igennel. Nem kérdés, hogy a festőművész zseni volt, a Pákh Imre gyűjteményéből kiállított művek pedig mindezt jól visszatükrözik. Szép teljesítménynek tartom azt, hogy egy vidéki múzeum ilyen nagyszabású tárlatot is képes megrendezni – fogalmazott a férfi.

Philipp Andrea Hatvanból érkezett édesanyjával, mindketten nagyon várták már, hogy megnyíljon a bemutató. – Budapesten láttunk már Munkácsy-kiállítást, de ezzel a gyűjteménnyel még így egyben nem találkoztunk. Óriási élmény végre látni élőben a műveket – árulta el a hatvani nő.

Rögtön az első napon néhány műkedvelő már írásba is adta elégedettségét, a vendégkönyvben többen gratuláltak a kiállításhoz, de az egyik látogató egyenesen “vizuális mennybemenetelnek” nevezte a tárlatot.

A Munkácsy-kiállítás október 11-ig lesz látogatható. A bemutatóra a teljes áru belépő 2000 Ft-ba kerül, míg diákoknak, valamint a 62 év felettieknek pedig 1000 Ft a jegy.

 

munkacsy_tarlatvezetes_04.jpgmunkacsy_tarlatvezetes_05.jpgmunkacsy_tarlatvezetes_02.jpgmunkacsy_tarlatvezetes_06.jpgmunkacsy_tarlatvezetes_08.jpgmunkacsy_tarlatvezetes_07.jpgmunkacsy_tarlatvezetes_09.jpgmunkacsy_tarlatvezetes_03.jpgmunkacsy_tarlatvezetes_10.jpgmunkacsy_tarlatvezetes_01.jpg

Fotó: Albert Péter