Kárpátalján jártunk

Múzeumunk munkatársai is részesei lehettek a „Beregszász és Hatvan testvérvárosi kapcsolatának erősítése” című pályázat „HATÁRTALANUL” programjának.

Ennek keretében 4 napos kárpátaljai körutazáson vettünk részt. Minden nap tartalmasan telt, szép látnivalókban és nevezetességek megismerésében volt részünk, melyet idegenvezetők koordináltak.

Jártunk az Ungvári és a Munkácsi várban, a Vereckei-hágónál, valamint a híres Árpád-vonal védelmi rendszerének felsőgerebeni alagútrendszerében. A szolyvai siratófalnál megemlékeztünk a „málenykij robot” áldozatairól. Beregváron a Schönborn grófok kastélyába látogattunk, melynek parkjában az örök fiatalság forrásából meríthettünk.

Beregszászi napunk belvárosi sétát, a Beregvidéki Múzeum megtekintését, (Itt kollégáink utazásunk előtt berendeztek egy Hatvanról szóló időszaki kiállítást.) a II. Rákóczi Ferenc Magyar Tanárképző Főiskola meglátogatását, és a Népkonyhán adományunk átadását foglalta magába.

Beregvégardón részt vettünk a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség október 6-i ünnepi megemlékezésén. Átérezhettük, milyen fontos az itt élő honfitársainknak támogatásunk. Szinyei András, városunk alpolgármestere beszédében reményt és hitet adott az itt élőknek: az ősök hazaszeretete, a „magyarok csillaga” az utódokban él tovább. Hatvan Város Képviselő-testülete jelen lévő tagjai elhelyezték a megemlékezés koszorúját a Perényi Zsigmond szülőházán lévő emléktáblán.

A kirándulás utolsó napján elköszöntünk vendéglátóinktól, s a hazaút első állomásaként Csetfalván megcsodáltuk a tákosi templom párjaként emlegetett, fakazettás mennyezetű református templomot. Nagyszőlősön megtekintettük a Perényi–kastélyt és a Bartók–emlékhelyet. Tiszaújlakon a II. Rákóczi Ferenc győztes csatájának emléket állító Turul emlékműnél ért véget körutunk.

 Rengeteg élménnyel, sok ismerettel gazdagodtunk! Vendéglátóink szavai szerint „nem Ukrajnában, hanem Kárpátalján” jártunk!  

csoportkép1

kép3

múzeum1

múzeum3

múzeum5