Itt a farsang - áll a bál! Süssünk fánkot!

Az idei esztendőben is vízkereszt ünnepe (01.06.) után kezdetét vette a farsang időszaka, amelynek hossza a húsvétot megelező nagyböjt kezdetétől, jelesül hamvazószerda napjától függ.

 

Húsvétot már a 325-ös niceai zsinat határozata alapján a tavaszi napéjegyenlőséget követő, első holdtölte utáni vasárnapra számítják, ezért húsvétvasárnapot mozgóünnepnek tekintjük. Az erre való testi - lelki felkészülés jegyében 40 napos (egészen pontosan 46 a hat ezen időszakra eső vasárnapot is beleszámítva) böjtöt tartottak, amely hamvazószerdával kezdődött.

A farsang, amely alavetően a mezőgazdasági év pihenő-időszakának számított, a disznótorok, lakodalmak, bálok és maskarás felvonulások/alakoskodások sokszínűségét mutatta, lehetővé tette kiadós lakomákat, a nehéz, húsos-zsíros ételek és alkoholos italok (bor, pálinka) fogyasztását - kinek-kinek mértéke és habitusa szerint.

Jellegzetes, ami napig megmaradt édessége a fánk, annak is többféle változata.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is meglátogattuk boldogi otthonában Misányi Józsefné Zsuzsanna nénit, aki a "boldogi kisrózsa" csínját-bínját mutatta meg számunkra. A látogatás alkalmával kolléganőnk, Tóth Gréta muzeológus készített ismertető - kedvcsináló kisfilmet a kisrózsa készítéséről.

Idén a nagyböjt 02.14-én kezdődik, így egészen 02.13. húshagyó keddig bátran lehet élni a finomságokkal, nyugodtan lehet (azért módjával) farsangolni.

Aki kedvet érez, próbálja ki a boldogi kisrózsát, ugyanis a nagyrózsától eltérően nem feltétlenül szükséges hozzá különleges sütőforma - elegendő egy nagyobb méretű linzer (virág) forma is.

A videó-összeállítást Múzeumunk youtube-csatornáján, az alábbi link alatt tekinthetik meg.

https://www.youtube.com/watch?v=Yo-v_V6FWMM

Jó étvágyat kívánunk!

 

DSC 0135