Szadai Varróka hímzőkör látogatása - középpontban a hatvani fehér hímzés

új

2023.12.7.-én, csütörtökön Dulai Sándorné Éva vezetésével a Szadai Varróka hímzőkörösei érkeztek hozzánk a Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesületét képviselve. Munkatársaink a néprajzi gyűjteményben található hatvani, turai, boldogi, nagykökényesi fehér hímzéseket (lepedők, féllepedők, párnahuzatok, terítők, fejkendők), illetve hímzett feliratos falvédőket tárták a látogatók elé.

A csoportot hatvani részről, szakmai szempontból Buzás Imréné Erzsébet segítette, aki ismeretekkel és különféle fortélyokkal látta el az érdeklőket. Hálásak vagyunk Neki, hogy ismételten adományozott Múzeumunk részére hatvani fehér hímzéses mintadarabokat, hímzésterveket is.

DSC 0056

A kifejezetten csak Hatvanra jellemző, Buzás Imréné által korábban adományozott hímzések, hímzés-tervek, kéziratok mellett a néprajzi gyűjteményből is előkerültek korabeli darabok Nagy László gyűjteménykezelő jóvoltából. Ezek között a legkorábbi egy 1899-es boldogi darab volt, utána következett egy hatvani 1902-ből.

DSC 0031

A szadaiak vezetője, Dulai Sándorné Éva örömét fejezte ki a találkozó és szakmai délelőtt megszervezéséért. A korábban megjelent két, a Galga-mente hímzéseivel foglalkozó kiadványukat szeretettel ajándékozta a Múzeumnak (Fehérhímzések Szadán, Nyomódúcok a Galga mentén), amelyet örömmel fogadtunk. Ugyan nem fehér hímzés, de a Hatvanhoz kötődő Lesznai-hímzés, annak minta- és színvilága újdonságként szolgált számukra.

DSC 0046

A fehér hímzések mellett a néprajzi gyűjtemény egyik fő oszlopát jelentő hímzett feliratos falvédőkből is megtekintettek néhányat Vendégeink, illetve a témában napvilágot látott múzeumi kiadványunkból is kaptak egy ajándék-példányt.

A szakmai délelőtt zárásaként Vendégeink megtekintették mind a Rippl-Rónai kiállítást, mind a néprjazi, illetve a régészeti tárlatainkat is.

Simon Tamás néprajzos-muzeológus