A hónap műtárgya

Szeptember, vagy régi nevén Szent Mihály/Földanya hava
 
A nyár elmúltával, az ősz beköszöntével nemcsak az időjárás, hanem ennek következtében az emberek mindennapjai is megváltoznak.
 
A hűvösebb idők közeledtével egyre melegebben kezdünk öltözködni, a nappalok rövidülésével (09.23-án lesz az őszi napéjegyenlőség, amely után a sötét mind egyre hosszabb lesz) a kinti munkálkodás és tevékenységek helyett sokkal inkább szűkül, befelé fordul minden - készülünk a télre.
 
A korábbi időkben, amikor az emberek élete, így munkavégzése is sokkal jobban igazodott a Természet változásaihoz, ez az őszi betakarítás, a szüret, a vásárok, a pásztorvilágban a számadás/szerződés ideje volt. Számtalan szokás, gyakorlati tevékenység, közös munkavégzés, sőt ünnep (legjelesebb Szent Mihály napja, 09.29.) jellemezte ezt az időszakot.
Ennek fényében nem is lehetne más a hónap műtárgya, mint egy hátikosár, amelyet igen változatos formában lehetett használni, a piacozástól kezdve a szüreten át az alkalmi tárolásig.
 
Ezt a régi darabot Török Jánosné Rékasi Erzsébet hatvani lakos adományozta a Hatvany Lajos Múzeumnak. Nagy köszönet érte!
 
Bejegyzésünk aktualitását adja, hogy a ma Lőrinc napja van, akinél az időjárás borúsra, esősre fordul(hat), amely a termést (dinnyét, körtét) károsíthatja ("belepisil"). Ezen kívül a fürdőzés végét is jelzi, ugyanis nem olyan melegek már a nappalok és egyre hűvösebbek az éjszakák is.
 
Simon Tamás néprajzos muzeológus
 
kosár