Brutális erőszak, koncepciós eljárások, kitelepítés, kényszermunka

Kónya tanya

72 éve verték szét a ferences szerzetesek kitelepítése ellen tiltakozó tömeget. Az újhatvani vasutasokra kíméletlen bosszú várt.

1950. június 19-én az újhatvani templom előtt tüntetés zajlott le, a ferencesek kitelepítése miatt. A délelőtt folyamán valóságos embergyűrű vette körül az épületet hogy a városszerte kedvelt ferencesek elhurcolása ellen tiltakozzanak. Közöttük nagy létszámmal voltak jelen az újhatvani városrészben élő vasutasok.
A város akkori vezetőinek nem sikerült a nagyszámú, imádkozó, éneklő tömeget távozásra bírni. Délutánra Budapestről és Miskolcról is megérkeztek az államvédelmi erők fegyveresei. Este kezdték a tömeg oszlatását.Vizi fecskendővel, riasztólövésekkel és puskatussal verték szét az addig kitartó tiltakozókat és nyomban megkezdődtek a letartóztatások. A közelben lévő egykori Katolikus Kör épületében folyt a letartóztatottak kényszervallatása, bántalmazása. A gyors kihallgatást követően a lefogottak egy részét, akiket nem engedtek szabadon, a szerzetesekkel együtt Budapestre szállították. Másnap a vasúti főnökség sztálinista vezetői több vasutast menesztettek állásából a "demokrácia ellenes" tüntetésen való részvétel miatt, illetve feketelistára tették a többi "reakciós és imperialista" vasutast, akiktől már régóta szabadulni szerettek volna. Az utóbbi években "beidomított" szakszervezet sem állt ki a kirúgott munkatársakért. A fegyelmi tárgyalásokat és a kirúgásokat követően indult meg a bosszú következő szakasza. Harmincnégy vasutas család került kitelepítésre. A férfiakat embertelen körülmények között kényszermunkatáborokban dolgoztatták, a feleségeiket 1950. június 26-án éjszaka leple alatt, teherautókon két hortobágyi állami gazdaságba vitték mezőgazdasági munkára. 2003-ban jelent meg Németi Gábor kötete Vasutasok pokoljása címmel, amely emléket állít a ferencesek mellett kiálló lakosok, többségükben vasutasok és családjaik bátorságának, meghurcoltatásának.
 
pokol
 
 
Kökény Ferenc 
történész