Vízkereszt

Január 6-a, Vízkereszt napja van!
Vízkereszt (epifánia)...
- a karácsonyi ünnepkör zárása, a karácsony 12. napja.
- Krisztus megkeresztelésének, a víz borrá változtatásának és a napkeleti bölcsek tiszteletének ünnepe
- a keleti egyházban az egyik legjelentősebb nap, Krisztus megkeresztelésének emlékére ekkor történt a vízszentelés. A szokást a középkor folyamán a nyugati kereszténység is átvette.
- egyik kapcsolódó népszokása a háromkirályjárás, mely sokban emlékeztet a betlehemezésre. A pásztorok látogatása helyett azonban ekkor a napkeleti bölcsek érkezését idézték fel. A hagyomány alapvető kelléke a - rendszerint fából faragott - csillag, melyet az első "király" magasra emelve hordozott. A menetet záró, harmadik tag arcát korommal kenték be, hogy mindenki láthassa szerecsen származását. Az alakoskodók minden házhoz bekopogtak, a bentieket csillagénekkel köszöntötték, végül adományokat kaptak.
- másik ismert hagyománya a házszentelés. A pap vagy a kántor ministránsaik kíséretében járták a falut, minden házat megszenteltek, és az ajtóra a három király neveinek kezdőbetűjét írták: G + M + B.
- időjósló nap. A népi megfigyelés szerint ha ekkor kemény hideg van, hamar eljön a tavasz, ha viszont enyhe az idő, még visszatér a tél.
- a farsang kezdetét is jelzi. Vízkereszttől hamvazószerdáig a vidám mulatságok, lakodalmak időszaka következett.

csillagjárás   csillagjárás   Velázquez Adoración de los Reyes Museo del Prado 1619

(A képek forrása: www.mek.oszk.hu)