Ha Katalin kopog, karácsony locsog…

1200px Michelangelo Caravaggio 060…és ha Katalin locsog, akkor karácsony kopog. A november 25-én aktuális Katalin-nap legismertebb jellegzetessége talán ez az időjósló hiedelem. Eszerint ha a mai napon enyhe, ám esős az idő, karácsonykor fagyra számíthatunk, és a helyzet fordítottja is igaz.
November 25-e azonban több további hagyomány napja is. Mint a többi híres névnap esetében, itt is meghatározó a névadó szent kultusza. Alexandriai Szent Katalin a tizennégy segítő szent egyike, aki életében (a 4. században) nagy műveltségű és a teológiában jártas keresztény királylány volt. Hitét nem volt hajlandó megtagadni, még Maxentius császár felszólítására sem. Mikor a császár kivégzéssel fenyegette, a megrémítésére felállított, késekkel felszerelt kerekek összetörtek. Erre vezethető vissza legjellemzőbb attribútuma, a szentet általában kerékkel együtt ábrázolják. Katalin később mégis vértanúhalált halt, de megmaradt a kerékkel dolgozó vízimolnárok, a hitvitázók és szónokok, illetve – tiszta élete miatt – a házasságra készülő fiatal lányok védőszentjének.
Éppen ezért Katalin napjához férjjósló hiedelmek is kötődnek. A házasság előtt álló hajadonok ilyenkor gyümölcsfaágat vittek a szobába, és vízbe tették. Úgy tartották, ha kivirágzik, a leány hamarosan párra talál. A jövendölés hatékonyságát úgy igyekeztek fokozni, hogy lopott ágat használtak és mezítláb mentek érte. Némelyik lány több ágacskát is szakított, mindegyiknek fiúnevet adott, és feszülten figyelte, melyik virágzik ki először. Hite szerint ugyanis a jövendőbelijének az lesz a neve, amit az először kivirult gallyhoz társított. A Katalinághoz hasonló szokás élt Borbála (december 4.) és Luca (december 13.) napján is.
Jóslási praktikákkal ezen a napon a férfiak is megpróbálkoztak. A hiedelem szerint az a legény, aki Katalin napjának éjszakáján női ruhaneművel a párnája alatt aludt, megálmodhatta, ki lesz a felesége.
A házasságkötések azonban Katalin napjával véget értek, lezárult az őszi lakodalmak, ünnepek sorozata, a kisfarsang. Mivel november 25-e már közel esett advent kezdetéhez, a következő hetek a böjt és a karácsonyra való csendes készülés jegyében teltek.

KincsesKalendarium 1957 pages25 25 KincsesKalendarium 1957 pages25 25