November 10-én kedden

hegymenet klubNovember 10-én kedden
a Hegymenet Klub Márton napi foglalkozásra érkezett a Hatvany Lajos Múzeumba. A korlátozó intézkedések miatt valószínűleg egy ideig ők maradnak az utolsó csoportunk...
Az alkalom ennek ellenére vidáman zajlott. Egy rövid előadással kezdtünk, melyből kiderült, hogy a november 11-i Márton nap a pannóniai születésű tours-i püspök emlékünnepe. A rendkívül szerény és alázatos Márton kezdetben nem is szerette volna betölteni a püspöki tisztséget, inkább a ludak óljába rejtőzött hívei elől. Ábrázolásain éppen ezért gyakran egy liba képe is megjelenik. November 11-nek továbbá nem csak egyházi, gazdasági és néprajzi jelentősége is van. A külső határban legelő állatok eddigre már mindig visszatértek a faluba, Márton napjára esett a tisztújítás és a pásztorok megajándékozása is. Ekkora már le lehetett vágni a hízott libát, meg lehetett kóstolni az újbort.
Az előadás után együtt megoldottunk néhány feladatot, majd rajzfilmet néztünk (Nils Holgersson és Márton lúd főszereplésével), végül keménypapírból mi is Márton napi libákat formáltunk.
Köszönjük a csoport látogatását, reméljük, intézményünk mielőbb újra megnyílik az érdeklődők előtt!