Múzeumpedagógiai foglalkozás a Hatvany Lajos Múzeumban

2017. március 10-én a Hatvany Lajos Múzeumba látogatott az  Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola 6. osztálya Csulyáné Rácz Erika tanárnő kíséretével.

A foglalkozás csoportonként zajlott.

Az osztály egyik fele a földszinti szakkönyvtárban múzeumpedagógiai órán vett részt Földesiné Varga Ágota múzeumpedagógus irányításával.

A diákok megismerkedtek Herman Ottó munkásságával, filmrészletetek segítségével a pásztorok mai életével, a pásztortánc szépségeivel. Nyomdajáték formájában „kipróbálhatták” a billogot, felfedezhették a pásztorélethez kapcsolódó szólások, közmondások jelentéseit, és képes feladatlapot tölthettek ki.

 Az osztály másik fele Deme Ágnes néprajzkutató vezetésével  az emeleten tekintette meg a"Pásztorkodás-Az élő hagyomány" c. vándorkiállítást.

A tárlatvezetés során tisztázták, hogy a "pásztor" szó milyen sok jelentéssel bírhat, beszéltek a pásztorok gondjaira bízott állatokról, mindennapi feladatairól, leggyakrabban használt eszközeiről. A foglalkozást a kiállítást színesítő múzeumpedagógiai sarokban fejezték be, ahol többek között megtanultak kiigazodni egy rováspálcán és tapintás után felismerni az állatok kicsinyített másait.

A foglalkozások által a diákok új ismeretekkel és élményekkel gazdagodva térhettek vissza iskolájukba.

A múzeum dolgozói a továbbiakban is szeretettel várják a gyerekeket és a felnőtteket színes, változatos programjaikra, érdekes és tartalmas időszaki és állandó kiállításaikra.

 

DSC 1607

DSC 1568

DSC 1585

DSC 1589

DSC 1608