Lesznai „mozaikszemektől” Zoób Kati ruháiig

Nagyszábású iparművészeti kiállítás nyílt Balatonfüreden a Hatvany Lajos Muzeális Gyűjtemény segítségével.

„Ki látott engem?” címmel nagyszabású időszaki kiállítás a balatonfüredi Vaszary Villában. A 2018. augusztus 11-én megnyitott tárlat két művésznő életművésznek izgalmas párbeszéde, a XX. század első felében jelentős iparművészeti - irodalmi életművet létrehozó Lesznai Anna (1885-1966) és a kortás alkotó Zoób Kati munkássága találkzik a termekben.

A kiállítás címét Ady Endre 1914-ben megjelent verseskötete borítóján megfogalmazott kérdés adta.Az a verseskönyv nemcsak Ady Endre, hanem a Nyugat című folyóirat másik alkotója, Lesznai Anna számára is fontos volt. Művésznő tervezte a nagy újító poéta e kötetének borítóját. Mind a borítóterv, mind a terv alapján készített párnaterv a Hatvany Lajos Muzeális Gyűjtemény állandó Lesznai-kiállításán tekinthető meg, Balatonfüreden pedig e művek hiteles másolata látható.A Vaszary Villa két szintjén megrendezett kiállítás, a modern technika engedi „összeolvadni” két különböző korban létrejött életművet, ruhák, a textiltervek egymásra vetítésével is.A Lesznai-életmű képzőművészeti részének legjelentősebb, több ezer leltározott tételből álló gyűjteményi egységét a Hatvany Lajos Muzeális Gyűjtemény őrzi. A balatonfüredi kiállításon ebből a gazdag anyagból kaphat bőséges ízelítőt az érdeklődő, mivel a hatvani intézmény vezetése 79 eredeti műtárgy kölcsönzését tette lehetővé a „Ki látott engem?” című tárlatra.

Az eredeti alkotások mellett a muzeális gyűjtemény számtalan jó minőségű műtárgymásolat elkészítését és bemutatását tette lehetővé.A kiállítás ötletgazdájának, Zoób Katinak a munkássága bizonyíték, hogy a kortás iparművészet figyel és megtermékenyítőleg felhasználja az előző korok sokszor csak vázlatkönyvben, papírszeleten maradt terveit, félbemaradt ötleteit. A Vaszary Villa egyik termében a kurátokok, dr. Török Petra és dr. Szilágyi Judit megidézték Lesznai Anna munkaasztalát, amelyen az életének különöző korszakában készített rajzok, az állatok és növények iránt érzett vonzódását mutatják. A számtalan apró kis vázlat, nem önnálló értékkel bíró alkotás, hanem a gazdag Lesznai-életmű értékes mozaikszemei.A kállítás közel félév hosszúságú, 2019. január 6-ig nyítva tartása lehetővé tetszi, hogy „magyar tenger” kulturális közponjában sokan láthassák két művésznő egyedi találkozását.

Lesznai kiállítás Bfüred logo.jpgLesznai kiállítás Bfüred 4.jpgLesznai kiállítás  Bfüred 1.jpgLesznai kiállítás Bfüred 2.jpgLesznai kiállítás Bfüred 3.jpg