A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége pártoló taggá fogadta a Hatvany Lajos Muzeális Gyűjteményt

2017. április 25-26-án Sopronban ülésezett a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, ahol a Hatvany Lajos Muzeális Gyűjteményt szakmai besorolása kapcsán pártoló taggá fogadták.

A Hatvany Lajos Muzeális Gyűjteményt Márkus Mariann igazgató, Kökény Ferenc igazgató-helyettes és Versényi-Kovács Nikolett gazdasági ügyintéző képviselte a kétnapos konferencián.

A soproni konferencia témája: a gyűjtőterület és a gyűjtőkör kérdései a múzeumok gyűjteményezési gyakorlatában, valamint a gyűjtemény gyarapítás és kezelés aktuális kérdései.

A soproni városháza dísztermében 25-én délelőtt Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója köszöntötte a konferencia résztvevőit.

A köszöntőket követően az előadások vették kezdetüket.

Dr. Vig Károly (Savaria Múzeum): Természettudományi muzeológia - valóban ennyire mások lennénk?

Forró Katalin (Tragor Ignác Múzeum): Gyűjteményezés-történet

 

Dr. Végh Katalin - Dr. Rosta Szabolcs (Kecskeméti Katona József Múzeum): Gyűjteményen innen és túl. Társgyűjtemények, múzeumbarátok, magángyűjtemények a múzeum látóterében.

 

Dr. Cservenyák László (Szatmári Múzeum): Gyűjtemény az Édentől keletre

 

Külön szekciók alakulnak a különböző szakterületek képviselői részvételével.

 

Ezt követően került sor az új tagok bemutatkozására. A Hatvany Lajos Muzeális Gyűjtemény mellett több rendes és pártoló tagot is felvett a Szövetség.

Márkus Mariann, az Integrált Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény igazgatója bemutatkozó beszédében utalt a méltán ismert és elismert múltjára az intézménynek és vázolta a résztvevők számára a jövő terveit.  Kiemelkedően jó kapcsolatát az intézménynek a fenntartóval, Hatvan turisztikai fejlődésében betöltött szerepét, valamint helyét Hatvan város kulturális intézményi között.

 

Az első nap végéhez közeledve meglátogathattuk Sopron múzeumait, legújabb kiállításait.

 

A konferencia második napján a Szövetség tagjai néhány perces beszámolóban ismertették az elmúlt évben elért eredményeiket és jövőbeni terveiket.

Felmerülhet a kérdés, miért fontos a Hatvany Lajos Muzeális Gyűjtemény életében ez a tagság?

 

A kis városi múzeumok számára elengedhetetlenül fontos, hogy megtalálják azt a csatornát, ahol az éppen aktuális szakmai információkhoz hozzájuthatnak. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége lehetőséget biztosít az intézmény számára nem csak ezen információkhoz való hozzáféréshez, hanem országos megjelenést is biztosít a Szövetség által szervezett konferenciákon.

18110833 1529385313773248 669086920 n

20170425 130452

20170425 130933

WP 20170425 12 47 42 Pro 1

WP 20170426 10 09 48 Pro 1