Sikerrel zárult a Múzeumok Éjszakája

Június 26-án, szombaton hosszú idő után végre ismét számos látogatót fogadhattunk változatos programjainkon.

Az elmúlt egy évet meghatározó pandémia miatt alapvetően az online térben tevékenykedtünk: Ismeretterjesztő cikkeket és oktatási segédleteket tettünk közzé, digitális konferenciákon vettünk részt. A járvány enyhülése és a korlátozások fokozatos feloldása most lehetővé tette, hogy újra kiállító- és kutatóhelyként, illetve közösségi térként működhessünk. A Múzeumok Éjszakája-program országos szlogenjére hivatkozva kijelenthetjük: A Múzeum ismét életre kelt.

Az Eszterlánc Kézműves Egyesület vására már délelőtt 10 órától fogadott érdeklődőket, a Pillangó Cukrászda előtt. 16 órakor a Múzeum kapuin belül is megkezdődött az első program. A gyerekek (és sok esetben szüleik is) a nemezelés technikájával ismerkedhettek. Püski Irén Zsófia és Csukáné Tóth Éva munkáját és kreatív ötleteit ezúton is nagyon köszönjük. Kifejezetten a legkisebbeknek készült Fekete Anita foglalkozása is, aki a Lesznai Annáról szóló kiállításban elmondott egy mesét, majd a résztevőkkel lesznai-mintás kaleidoszkópot készített.

A Múzeum munkatársai közül Gál Andrea régész és Millisits Máté művészettörténész vállalt ismeretterjesztő előadást. Mindketten követték a rendezvény országos tematikáját, melyet a „fordulópont” kulcsszóhoz igazítottak. Gál Andrea „Hatvan sorsfordítói, a törökök. A hatvani vár régész szemmel”, Millisits Máté „Ütött az óra, megszólalt a harang” címmel tartott előadást. Utóbbi szorosan kötődött a Múzeumok Éjszakája alkalmából "Harangok üzenete" címmel nyílt új, időszaki kiállításhoz, melyben csaknem minden látogatónk megfordult.

Az előadások végeztével az intézmény könyvtárában filmet is vetítettünk, Halász Lajos „Holdfényt vetettem” című, Weöres Sándor életét bemutató munkáját.

Mindezzel párhuzamosan az udvaron főleg zenei programok zajlottak. Tóth Gergő népviseletbemutatóját tánctanítással zárta, Birkás Ildikó pedig Weöres Sándor verseinek megzenésített változatát adta elő. Az estét a Hatvani Szimfonikus Zenekar szalonzenekarának koncertje zárta.

A programokon való részvétel mellett az épület emeletén található kiállításainkat is sokan megtekintették. Újdonságnak számított a „Diplomácia és Protokoll” című tárlat, mely – hosszú építési munkálatok után – a Múzeumok Éjszakáján volt először látogatható.

Az eseményt a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeummal és a Hatvani Cukorgyár emlékházával közösen szerveztük. Az egységes belépőjegy mindhárom helyszín felkeresését lehetővé tette. 

Aki vállalta is a hármas részvételt, pecsétgyűjtő játékon vehetett részt. Minden helyszín felkeresése egy-egy pecsét megszerzését jelentette. A pecsétgyűjtő szelvényt leadók este sorsoláson vehettek részt, a díjak között értékes hatvani belépők és ajándékcsomagok is voltak.

Összességében az este sikerrel zárult, remélhetőleg jövőre (folyamatos nyitva tartás mellett!) újra találkozunk! Köszönjük a Múzeumbarátok Körének teremőri munkáját, a kollégák szervezési tevékenységét, az előadók színvonalas programjait és a látogatók aktív részvételét!

Deme Ágnes,
néprajzkutató

MÉ_Gergő2.JPGMÉ_Cukorgyár.JPGMÉ_Gergő.JPGMÉ_Máté2.JPGMÉ_Vásár4.jpgMÉ_Fekete_Anita.jpgMÉ_Máté.JPGMÉ_Aula.JPGMÉ_Birkás_Ildikó.jpgMÉ_Andi.JPGMÉ_Vásár3.jpgMÉ_Pecsét.jpgMÉ_Koncert2.jpgMÉ_Cukorgyár3.JPGMÉ_Koncert3.jpgMÉ_Vásár.jpgMÉ_Protokoll.jpgMÉ_Koncert.jpgMÉ_Udvar.jpgMÉ_Koncert5.jpgMÉ_Koncert4.jpgMÉ_KoncertX.jpgMÉ_Nemezelés.jpgMÉ_Cukorgyár2.JPGMÉ_Harangok.jpgMÉ_Épület.jpgMÉ_Vásár2.jpg