Régészet Napja két keréken

2021.06.19-én rendhagyó módon zajlott le a Régészet Napja Hatvanban.

Az idei Régészet Napja központi témája országosan a „Különleges helyek” volt, és a hatvani szervezők (a Hatvany Lajos Múzeum és Tourinform Hatvan Iroda) úgy gondolták, hogy e tematikához igazodva a megszokott helyszín (Növényes Nagy László kertje) helyett legyen egy mobilis, több helyszínből álló és félig-meddig interaktív program. Így született meg a Régészet Napja Két Keréken esemény, mely során egy közel 30 km-es kerékpártúrán vehettek részt a jelentkezők Hatvan és Jászfényszaru között.

A kis csapat a Zagyva gáti kerékpárúton indult el Jászfényszaru irányába. Az egyes megállóknál hallhattak információkat pár, a Zagyva mentén elterülő régészeti lelőhelyről a túravezetőktől, Kassa András helytörténeti kutatótól és Gál Andrea régésztől. Kassa András a túra során egy kis kísérleti régészet bemutatót is tartott: Korabeli, a honfoglaló magyarokra jellemző tűzcsiholó készlettel gyújtott tüzet.

A csapat Jászfényszaru főterén állt meg pihenni. A pihenő során a gyerekek kézbe vehették a túra során említett lelőhelyeken talált régészeti leleteket, leginkább honfoglaló magyar ékszereket és egy avar övkészlet darabjait. A túra a 32. sz. főút menti kerékpárúton indult vissza Hatvanba. Ezen az útvonalon is hallhattak érdekességeket: Az utat keresztbeszelő Csörsz-árokról és a Zselizi-kultúra lelőhelyéről.

Régészetnapja5.jpgRégészetnapja13.jpgRégészetnapja6.jpgRégészetnapja11.jpgRégészetnapja12.jpgRégészetnapja4.JPGRégészetnapja10.jpgRégészetnapja8.jpgRégészetnapja1.JPGRégészetnapja5b.jpgRégészetnapja14.jpgRégészetnapja3.JPGRégészetnapja9.jpgRégészetnapja2.JPGRégészetnapja7.jpg