11 éve hunyt el Németi Gábor

11 éve annak, hogy Németi Gábor egy hosszú életpályát lezárva 2010. május 28-án elhunyt.

A hatvaniak többnyire középiskolai tanárként ismerték, de titulusai közt szerepel az önkormányzati képviselő, múzeumigazgató, helytörténész is. A Hatvany Lajos Múzeum számára különösen fontos a személye, hiszen az intézmény alapító tagjaként már a kezdetektől nyomon követte a múzeum sorsát, szoros kapcsolatot ápolt a mindenkori igazgatókkal, sőt rövid ideig, 1989 és 1992 között maga is igazgatta az intézményt.

Emellett foglalkozott Hatvan múltjával, számos interjút és tanulmányt készített, hogy a legjelentősebbeket említsük: Hatvan város története; A hatvani zsidóság krónikája; Vasutasok pokoljárása: a hatvani tüntetés megtorlása, 1950-1953.

Munkássága nemcsak a helytörténetre, hanem a régészetre és a néprajzra is kiterjedt. A múzeum néprajzi gyűjteményét közel 120 tárggyal gazdagította, a régészeti gyűjtemény nagy részét pedig a mai napig a honismereti szakkör gyűjtései adják. A honismereti szakkört az 1960-as évek közepén alapította a Bajza József Gimnázium diákjai számára. A diákok régészeti gyűjtést folytattak Hatvan és környékének lelőhelyein, valamint a közeli ásatások munkálataiba is becsatlakoztak, mint például az 1967-ben és 1968-ban végzett nagygombosi római katonai őrállomás feltárása. Viszont nem ez volt az egyetlen szakkör, amelynek vezetője volt: 1999-ben a városi Honismereti Kör élén állt, amely később felvette a nevét és Németi Gábor Honismereti körré vált.

Németi Gábor helytörténeti hagyatéka halálát követően a Hatvany Lajos Múzeumra szállt, amely után a mai napig sok kutató érdeklődik. Németi Hatvanért tett munkája felbecsülhetetlen, a város és több szervezet is elismeréssel tisztelgett előtte. Emlékét, tudását mind a Honismereti Kör, mind a Hatvany Lajos Múzeum őrzi és továbbadja az utókor számára.

Gál Andrea,
régész