Megújult régészeti tárgyak a Hatvany Lajos Múzeum gyűjteményében

A hazai múzeumok életének egyik igen nehéz periódusában – köszönhetően a COVID-19-nek − 2020 májusában a hatvani múzeum, bár nem nyitotta ki kapuit, mégis szorgalmasan munkálkodott az intézmény fejlesztésén.

Sikeresen pályáztunk az Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának állományvédelmi és restaurálási célokra meghirdetett felhívására (Adatlap azonosító: A2024/N1973; Pályázati azonosító: 204111/04288), amelynek keretein belül most a régészeti gyűjtemény egy része újulhatott meg. Az elnyert összegből több, töredékes fémtárgyunk kapott új, értékükhöz méltó külsőt, mint például középkori ékszerek (S-végű hajkarika, csat), a helytörténeti kiállításunkban látható kávékiöntő és más, török kori tárgyak (csikózabla, patkók, üsttöredék).

Továbbá az üsttöredékhez analógiák alapján egy rekonstrukció is készült, mely teljes egészében mutatja be az egykori tárgyat: Az üstnek enyhén gömbös teste, hengeres nyaka van, függesztőfüle pedig szegecselve csatlakozott a testhez. A restaurálást és a rekonstrukció elkészítését 2021-ben sikerült megvalósítani Lengyel Boglárka ötvös-fémrestaurátor jóvoltából, munkáját ezúton is köszönjük!

Gál Andrea,
régész