Megújulnak a hatvani kőtöredékek

2019 novemberében kerültek vissza intézményünkbe a Doktay Gyula által gyűjtött középkori kőtöredékek és a török kori sírkő.

Most, 2021-ben egy műtárgyvédelmi szakdolgozat elkészítésének keretein belül sor kerül a kőemlékek szakszerű állagmegóvására/restaurálására, melyben közreműködnek Tóth Attila külső segítő és Laczik Csaba szobrászművész.

 

A munka végzése természetesen a COVID miatt bevezetett higiéniai és távolságtartási szabályok betartásával történik. A leletegyüttesből elsőként a mészkőből faragott török sírkőn kezdődtek meg a munkálatok. Legfőképp a tárgy tisztítása élvezett prioritást a restaurálási műveletek közül, ezt a Balassi úti raktárunk újonnan épített, fedett külső részén sikerült elvégezni. Jelenleg a tisztítást követően a sírkőnek teljesen ki kell száradnia, csak ezután végezhetők el rajta a későbbi apróbb javítások, felületi kezelések. Ezt követően pedig elindulhat a többi kőtöredék konzerválása. Bízunk benne, hogy sikerrel zárulnak erőfeszítéseink és a közönség nemsokára megújult formájában láthatja majd a kőemlékeket egy leendő kiállítás részeként.

Gál Andrea,
régész