Helytörténeti kötet készül Apcon

Február elején Pápai Andrea, az apci Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár képviseletében, kutatói kéréssel fordult a Múzeumhoz. Elmondta, hogy Apcon utoljára 1993-ban jelent meg a település történetét összegző nyomtatvány, ezért – figyelembe véve a nagyfokú érdeklődést – Apc Község Önkormányzata ismét könyvkiadásra készül. Mivel a digitális kutatószolgálat a Múzeum járvány idején is vállalható feladata, sőt kötelessége, a muzeológus kollégák örömmel nyújtottak segítséget.


Járásszékhelyi gyűjteményként a Hatvany Lajos Múzeum leltározott anyagai között apci vonatkozásúak is nagy számban találhatók. A készülő kötethez továbbítandó képeket, dokumentumokat – melyek a múzeum történeti, néprajzi, adattári és régészeti gyűjteményét érintették – alapvetően Deme Ágnes néprajzkutató strukturálta. Előkerültek többek között apcról származó régészeti leletek, a település múltjához kötődő adásvételi szerződések, árverések anyagai és Demény-Dittel Lajos néhány összefoglaló munkája. Különösen értékes forrást jelent a 2012-ben, DVD-melléklettel megjelent Apci parasztkrónika, a Hatvany Lajos Múzeum Füzetek 19. darabja.


Az együttműködési lehetőségek teljes kiaknázása céljából március 4-én az Integrált Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény négy tagja Apcra látogatott: Gál Andrea régész, Millisits Máté művészettörténész, Deme Ágnes néprajzkutató és Schoblocher Bernadett, a Tourinform Hatvan Iroda vezetője. Apci tartózkodásuk alatt Juhász István Polgármester Úrral, Gémes Virág Alpolgármester Asszonnyal és Pápai Andreával beszélgettek kulturális és turisztikai lehetőségekről. A hatvani csoport – az apci vendéglátók jóvoltából – megtekinthette a Szentiványi-kastélyt, a könyvtár és a művelődési ház tereit, Víg János páratlan gazdagságú, Folk-Art elnevezésű néprajzi gyűjteményét és az önkormányzat épületét is.

Az új tapasztalatokért és a további, esetleges közös lehetőségekért köszönettel tartozunk apci vendéglátóinknak. A könyvkiadás előkészítéséhez pedig jó munkát és sok sikert kívánunk!

Deme Ágnes,
néprajzkutató