A vasfüggönytől az Afrika Múzeumig. Nagy Cardoso Dianára emlékezünk

Diana1952 végén, Mosonmagyaróvár irányából egy esőáztatta répaföldön átvágva, egy menekülő csoport ért a hírhedt vasfüggönyhöz, amely világokat választott el egymástól. Köztük volt Nagy Endre a családjával. Áldott állapotban lévő felesége, Alexandra, valamint kicsi lányuk, Diana. Még nem is sejtették, hogy a végcél hat év elteltével Tanzánia lesz, ahol békés, szorgos évek alatt épül majd tovább a családfő életműve, amelybe az ottani nemzeti park alapítása és irányítása is beletartozik.
Az afrikai tartózkodás, gyűjtés eredményeképpen nyílt 1988-ban, Balatonedericsen az Európa-szerte is ritkaságnak számító Afrika Múzeum. Az alapító 1994-ben bekövetkezett halála után második felesége, Dr. Nagy Endréné Beretz Katalin, férjének jobb keze, munkásságának ismerője került a gyűjtemény élére, és vezette tovább, 2018-ig.
Az ő elhunyta után pedig Dr. Nagy Endre első házasságából született lánya, Nagy Cardoso Diana vette kézbe az ügyeket. Minden sikeres férfi mögött áll egy nő, szokták mondani. Dr. Nagy Endre életét a vadász-és gyűjtőszenvedély mellett a család iránti szeretet hatotta át, első, majd második felesége és gyermekei biztosították az érzelmi, szakmai támogatást.
Diana családjaKatalin asszony és leánya, Diana is ismerték Afrikát, az onnan Magyarországra került gyűjteményt, így továbbra is jó kezekben maradt a balatonedericsi Afrika Múzeum. A család hatvani múltja, kötődése miatt a hatvaniak számára különös jelentőséggel bírhat a múzeumlátogatás. Nagy Cardoso Diana életének is fontos része volt a gyűjtemény, mivel gyermek- és ifjúkorának tanzániai tartózkodása, az ottani élővilág ismerete és édesapja munkássága predesztinálta arra, hogy nagyapja és Katalin asszony utódjaként 74 éves koráig irányítsa a családi múzeumot. Az intézmény a magyar vadásztársadalom és az Afrika rajongók úti céljává vált. Az örökséget Nagy Cardoso Diana gyermekei gondozzák tovább.


Kökény Ferenc