150 éve született Gyurkó Pál

Gyurkó Pál számadókanász és rendkívül tehetséges fafaragó 150 éve – pontosan 1869. január 27-én – született a Nógrád vármegyei Megyeren. Bár hosszú élete során több szolgálati helyen megfordult, életének utolsó szakaszát Hatvanban töltötte, a Hatvany bárók alkalmazásábán. Néhány általa faragott cigarettatartó, ivócsanak és falikép a Hatvany Lajos Múzeum néprajzi gyűjteményét gazdagítja.
A bútorok készítésében is jártas volt, sokan kifejezetten az ő munkáit kérték lakóházuk berendezéséhez. Egyik leghíresebb alkotása egy áttört faragású, karos lóca, ezt is – mint sok művét – jellegezets GYP-monogrammal látta el.
A tárgyi anyagból 2009-ben Hatvanban is nyílt egy kiállítás, melyhez Balassagyarmatról és Budapestről is érkeztek Gyurkó-alkotások. Születési évfordulójára emlékezve idén is bemutatjuk néhány munkáját, fényképét, továbbá hozzá kötődő iratokat és más pásztorfaragásokat a könyvtár előterében.
Gyurkó Pál 1959-ben, 90 éves korában hunyt el Hatvanban, az újhatvani temetőben nyugszik. Sírját egy maga faragta fakereszt jelöli.

DSC_1147.JPGDSC_1138.jpgGyurkó Pál csanakot farag.JPG