Ünnepélyes keretek között megnyílt a Munkácsy-kiállítás pénteken, a Hatvany Lajos Múzeumban. A koronavírus-helyzet a márciusi megnyitót meghiúsította ugyan, de a szervezők és a város vezetése azon dolgozott, hogy amint lehetőség adódik, megnyithasson a tárlat. A Pákh Imre gyűjteményéből összeállított Munkácsy-festmények október 11-ig maradnak Hatvanban.

A Munkácsy-kiállítás ünnepélyes megnyitóján Horváth Richárd polgármester elmondta, hogy Hatvan egy szép, fejlődő település, melyben aktív közösségi élet zajlik nagyszabású rendezvényekkel. Ezek a programok már nemcsak a hatvaniakat szólítják meg, hiszen számos más városból érkeznek ide látogatók.

A Munkácsy-kiállítás is egy ilyen fantasztikus lehetőség, melyet sok munkával, erővel és hittel sikerült megrendezni a városban. Mint mondta: nem adtuk fel az álmainkat akkor sem, amikor a pandémia márciusban meghiúsította a programot, így most még nagyobb öröm számunkra ez a tárlat.

Az eseményen részt vett Bajkai István országgyűlési képviselő, a Munkácsy Alapítvány Kuratóriumának elnöke is, aki kiemelte, hogy Munkácsy Mihály élete és munkássága olyan fantasztikus világnagyságot képviselt, melyből a magyarok máig élő üzenetet vehetnek ki önmaguk számára. Székely Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében úgy fogalmazott: manapság Munkácsy egy olyan hívó szó, amely megtestesíti a nemzeti kultúra beteljesítését, a tárlat pedig méltó emléket állít egy rendkívül változatos és gazdag életútnak. Boros Judit, a Munkácsykiállítás kurátora köszöntőjében nyomatékosította, hogy a 19. század festőzsenijének legfőbb kvalitása a szépség volt, melytől az alkotásai halhatatlannak számítanak. Márkus Mariann, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója köszöntőjében felidézte, hogy az intézmény az elmúlt hónapok alatt számos átalakításon ment keresztül, a tárlat sikeres megnyitása érdekében szinte mindent alárendeltek a múzeumban, de tették mindezt hittel és összefogással. A 63 műtárgyból álló gyűjteményt tematikusan, illetve kronológiai sorrendben rendezték össze a termekben, így a festő különböző korszakai és művészetét érintő hatások is jól nyomon követhetőek. A Hatvany Lajos Múzeumban láthatóak többi között az Ásító inas, az Önarckép és a Krisztus a sziklasírban alkotások is.